Wetenschapsgeschiedenis


De afgelopen tijd ben ik me - naast kunstgeschiedenis - steeds meer gaan verdiepen in wetenschapsgeschiedenis. Hiermee bedoel ik de verhalen die er te vertellen zijn over de achtergronden van verschillende soorten wetenschap. Welke wetenschappers hebben wat ontdekt? Wat is het verhaal daarachter? Wetenschap op een luchtige manier verteld. Niet saai. Maar onderhoudend. In de trant van “ De Wereld Draait Door University” maar dan lokaal gegeven. Deze cursus is opgebouwd uit zeven lessen. In elke les staat een vraag centraal die me bezighoudt. 


We behandelen zeven gebieden van de “grote grenzen van de wetenschap”. De openstaande vragen in de cursus zijn:


Les 1 - Hoe ontstaat iets uit niets (het heelal, inleiding in astronomie)

Les 2 - Hoe bestaat het dat we er zijn (de aarde, inleiding in geologie)

Les 3 - Hoe ontstaat leven (wat is leven, inleiding in biologie)

Les 4 - Waaruit bestaat de tastbare wereld (moleculen en atomen, inleiding in natuurkunde)

Les 5 - Hoe werkt het brein (hersenen en hormonen, inleiding in neurowetenschap)

Les 6 - Wat is gezond (hoe werkt onze spijsvertering en welke stoffen hebben we nodig)

Les 7 - Hoe verbonden zijn we met machines (inleiding in computers, cloud, web en kunstmatige intelligentie)


We zoeken daarbij de grenzen op van de huidige kennis. Op zoek naar nog onontdekte gebieden. Zodat er - net zoals bij kunstgeschiedenis - een wetenschappelijke maar ook een onontgonnen kant overblijft. Er blijft nog heel wat te raden over. De cursus is daarmee een bundeling van zeven ontdekkingsreizen. Zeven gebieden waar de wetenschap nog niet het volledige antwoord op heeft. Hoe is het heelal ontstaan. Hoe veilig is de aarde. Wat is leven. Uit welke deeltjes bestaan we. Hoe denken we. Wat zouden we moeten eten om gezond te blijven. En kunnen we nog zonder schermpje.


De cursus werd gegeven in het voorjaar van 2016 en 2019. Er is geen voorkennis vereist. Er is een volledig nieuwe cursusmap met veel afbeeldingen gemaakt waarin alle informatie die behandeld wordt beschreven staat.

Inhoud van de lessen


Tijdens de lessen staat plezier voorop. We gaan op een aantal onderwerpen in waar de wetenschap nog niet altijd het antwoord op gevonden heeft. Er is een uitgebreide cursusmap van meer dan 230 pagina’s. Het worden superleuke lessen. Die allemaal iets toe kunnen voegen aan hoe je bent en naar de wereld kijkt. De lessen zijn voor iedereen geschikt, van jong tot oud en er is geen voorkennis nodig. Boeiend van begin tot eind. Kijk hieronder naar de inhoud van de zes lessen.

Voorbeeld tekst


Als u op de onderstaande link klikt, ziet u een voorbeeldpagina van de cursusmap.

Blue Marble (blauwe knikker) - NASA - 1972 - Apollo 17 

Weten is Zien 

Deze website maakt gebruik van cookies. Click op OK om cookies toe te staan. Zie ons Privacybeleid voor meer informatie.

OK