Ron Augustus


  • Drs. Bedrijfskunde
  • Werkzaam in IT
  • Woont in Zetten
  • Kunstopleiding Glerum
  • Mijn vader was leraar
  • Mijn moeder antiquair

Docent


In mijn jeugd werkte ik in de antiekzaak van mijn moeder in Nijmegen.  Dit was voor mij het begin van een lange reis van al meer dan dertig jaar door de wereld van antiek en kunstgeschiedenis. Van het bezoeken van musea. Van het lezen van boeken. Van het zelf volgen van cursussen (algemene kunstgeschiedenis, antieke meubels, glaswerk, porselein, zilver, schilderijen, etc.). Stage lopen bij een veilinghuis. En van het zelf maken van een cursus, waarin het vertellen van het verhaal achter het kunstwerk het uitgangspunt was. De eerste cursus kunstgeschiedenis gaf ik in 2008, in de afgelopen twaalf jaar is het aantal enthousiaste deelnemers steeds verder gegroeid. Ik probeer in de lessen beelden, verhalen en muziek te combineren.


Daarnaast ben ik me gaan verdiepen in wetenschapsgeschiedenis. Omdat ik geen natuurkundige of scheikundige achtergrond heb, vond ik de verhalen rondom de wetenschappers wel boeiend maar leek de materie me vooral heel moeilijk en saai. Nadat ik, geholpen door mijn schoonvader die als wetenschapper jarenlang bij het Natuurkundig Laboratorium van Philips werkte, toch de boeken in ben gedoken ontstond voor mij een mooie nieuwe wereld die ik graag wil delen. Ik pretendeer geen expert op deze gebieden te zijn, maar ik deel de kennis die ik daarbij heb opgedaan. En de vragen die me bezighielden. Kan iets uit niets ontstaan. Kan een bacterie spontaan gevormd worden. Hoe veilig leven we in Nederland. Wat betekent het “splijten van een atoom” . Hoe denken we. Weten we wat gezond eten is. Kunnen we nog offline zijn. Verhalen die - net zoals kunst - iets toe kunnen voegen aan je wereldbeeld.

Inschrijven


Vanwege mijn reguliere werkzaamheden kan ik maar één cursus per jaar geven.


  • De basiscursus kunstgeschiedenis wordt weer gegeven in de herfst van 2020.
  • De vervolgcursus kunstgeschiedenis wordt weer gegeven in het voorjaar van 2021.
  • De cursus wetenschapsgeschiedenis wordt weer gegeven in het najaar 2021.


De exacte data zullen enkele manden voorafgaand aan de cursus vermeld worden. De kosten bedragen Euro 15 per avond, inclusief een kopje koffie per avond en een uitgebreide cursusmap. U kunt ook samen één map bestellen, dan zijn de kosten lager. De betaling dient bij aanvang van de eerste les te hebben plaatsgevonden. De lage prijs kan worden gevraagd omdat er geen winstoogmerk is. Alle netto opbrengsten gaan naar het goede doel.


Om meer informatie te krijgen over de cursus, op de hoogte gehouden te worden of om u in te schrijven, stuur dan een mail naar het onderstaande adres:

                                                                                 ron_augustus@msn.com

Locatie en tijdstip cursusDe cursus wetenschapsgeschiedenis werd de afgelopen jaren gegeven in de voormalige aula van de universiteit Nijmegen. Momenteel is er het Karel de Grote College gevestigd. Het bijzondere en monumentale pand is gebouwd in 1931. 


Deze bijzondere cursuslocatie ademt nog steeds de sfeer van historie en academia. Ik ben het Karel de Grote College dan ook dankbaar dat op deze bijzondere plek de cursus gehouden kon worden.


Het Karel de Grote College is officieel gevestigd in Nijmegen aan de Wilhelminasingel 13-15, maar het pand ligt direct aan de Wedren. Het is er makkelijk parkeren op de parkeerplaats van de Wedren en is zo’n tien minuten lopen vanaf het station Nijmegen.Leo Gestel - Dame met Sigaret - 1911 - privébezit

Weten is Zien 

Deze website maakt gebruik van cookies. Click op OK om cookies toe te staan. Zie ons Privacybeleid voor meer informatie.

OK